Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyűrűsférgek

Jellegzetes képviselőjük a földigiliszta. Ez az állat a talaj szerves anyagával táplálkozik, részt vesz ezen anyagok lebontásában, és javítja a talaj szerkezetét, ezáltal hasznos állat.

foldigilszta.jpg /nhm.ac.uk/

 A gyűrűsférgek teste hosszú, csőszerű, és ha jól megfigyeljük, láthatjuk, hogy olyan, mintha gyűrűkből állna. Innen ered a nevük is. Ezeket a gyűrűket szelvényeknek nevezzük.

A szelvényezettség nem csak a külsejére jellemző, a belső szervek is szelvényenként ismétlődnek az állat testében. Ezeket vékony hártyák választják el egymástól.

A gyűrűsférgeknek nincsen légzőszervük, testük felszínén át veszik fel az oxigént, bőrlégzéssel. Ezért jönnek elő a vízzel telt talajból, ha esik az eső, nehogy megfulladjanak.

Testük váltakozó megnyúlásával és megrövidülésével haladnak előre bőrizomtömlő segítségével. A bőrizomtömlőt a hám és az alatt lévő izomréteg alkotja.

 A földigiliszta a szárazföldön él, de vannak olyan gyűrűsférgek, amelyek tengerekben, édesvizekben élnek, és akadnak közöttük parazita életmódúak is.

gyurfergek.jpg

A csővájó féreg vagy más néven Tubifex, melyet akváriumi halak etetésére használnak, eredetileg iszaplakó.

 

Gyűrűsféreg az orvosi pióca is. Állóvizekben él. Laposabb a teste, a végén tapadókorong van. Ennek segítségével tapad meg áldozatán. Élősködő, vérszívással táplálkozik. Nyála véralvadásgátló anyagot, ún. hirudint tartalmaz. Ezt a gyógyszeripar is felhasználja.